Visit Nykoping (en)
Närbild på kupade jordiga händer som håller en planta
Närbild på kupade jordiga händer som håller en planta

Tillsammans för hållbara evenemang

Hej arrangör! Vi vill uppmuntra till att skapa hållbara evenemang. Använd gärna vår checklista.

Allmänt

  • Tänk lokalt i första hand i alla steg i planeringen och utformandet av evenemanget - lokala samarbetspartners, leverantörer, produkter, artister, föreläsare osv. Minskar miljöpåverkan och stöttar den lokala ekonomin och utvecklingen.
  • Vid inköp av varor eller tjänster ta reda på/fråga om företaget har en hållbarhetspolicy eller på annat sätt aktivt arbetar med hållbarhetsfrågor (både miljömässig och social).
  • Läs på om de 17 globala målen i Agenda 2030 och vad man kan arbeta med för att uppnå dem.
  • Läs mer om Nyköpings kommuns arbete för hållbar utveckling.


Checklista för ett hållbart evenemang

Minska avfallet

  • Inget vanligt vatten på plastflaska till försäljning eller till funktionärer osv.
  • Hänvisa till existerande vattenkranar eller ha med vattendunkar om det inte finns kranvatten lättillgängligt.
  • Använd återvinningsbara miljö-pappmuggar eller karaff med glas istället för plastmuggar.
  • Uppmana alla att ta med egen återanvändningsbar flaska.
  • Identifiera vad som kan skapa avfall i evenemanget. Trycksaker, engångsförpackningar (plastbestick, plastmuggar m.m), konfetti, annat? Kan dessa tas bort helt eller göras på annat sätt; ersättas med miljövänligt/återvinningsbart alternativ eller med digitala lösningar?
  • Om banderoller, roll-ups m.m ska tas fram tänk på att undvika datum och årtal så att de kan återanvändas.

Bra hantering av avfall och återvinning

  • Bör finnas sopkärl för all typ av återvinning (glas, plast, kartong, kompost och brännbart).
  • Sopkärlen ska vara tydliga och pedagogiska. Det ska vara ”lätt att göra rätt” både för besökare och de som jobbar med evenemanget.

Minska transporter

  • Uppmana deltagare att ta sig till evenemanget på ett hållbart sätt; cykla, gå, ta publika transportmedel, samåka.
  • Informera om cykelvägar, busslinjer, närmaste busstopp osv. i kommunikation om evenemanget.
  • Se över de egna transporterna som krävs för evenemanget, kan de planeras och effektiviseras så att de minskas till ett minimum.

Hållbar mat & dryck (försäljning till publik/allmänheten eller mat till deltagare i läger och liknande)

  • Köp in lokala och/eller miljöcertifierade råvaror och produkter så långt det är möjligt och när alternativ finns.
  • Öka på de vegetariska alternativen.
  • Ställ krav på leverantörer av mat och dryck till evenemangen.
  • Vid försäljning till allmänheten kan man t ex lyfta fram/sätta överst på menyn de vegetariska eller miljöcertifierade alternativen.

Ett inkluderande, tryggt, jämlikt, och jämställt evenemang

  • Är evenemanget tillgängligt för alla; kan så många som möjligt delta på lika villkor? Är det handikappanpassat, finns det någonting för barn, finns det någonting som är kostnadsfritt?
  • Kan alla känna sig trygga (säkra) på evenemanget?  Vid stora evenemang; gör en riskbedömning och ha en tidig dialog med Räddningstjänsten och Polisen om det krävs.
  • Behövs specifika åtgärder relaterade till Covid-19? Kommunicera ut hur ni arbetar för att minska smittspridningen.
  • Om bokning av artister, föreläsare, konferencier eller liknande tänk på en så stor bredd som möjligt (sk perspektivtäthet; jämlik representation av kön, ursprung, bakgrund, ålder…)

Bra arbetsmiljö

  • Tydlig arbetsfördelning i projektgruppen som arbetar med evenemanget och  god framförhållning och planering av arbetet innan, under och efter så långt det är möjligt.
  • Möjlighet till pauser för alla om arbetet kräver långa pass och återhämtning efter evenemanget.
  • Korrekta arbetskläder för uppdraget.
  • Om volontärer, timanställda osv. försäkra att de får den information och utbildning de behöver för att utföra arbetet på ett bra sätt.