Tillsammans för hållbara evenemang
Hej arrangör! Vi vill uppmuntra till att skapa hållbara evenemang. Använd gärna vår checklista.
Allmänt
- Tänk lokalt i första hand i alla steg i planeringen och utformandet av evenemanget - lokala samarbetspartners, leverantörer, produkter, artister, föreläsare osv. Minskar miljöpåverkan och stöttar den lokala ekonomin och utvecklingen.
- Vid inköp av varor eller tjänster ta reda på/fråga om företaget har en hållbarhetspolicy eller på annat sätt aktivt arbetar med hållbarhetsfrågor (både miljömässig och social).
- Läs på om de 17 globala målen i Agenda 2030 och vad man kan arbeta med för att uppnå dem.
- Läs mer om Nyköpings kommuns arbete för hållbar utveckling.
Checklista för ett hållbart evenemang
Minska avfallet
- Inget vanligt vatten på plastflaska till försäljning eller till funktionärer osv.
- Hänvisa till existerande vattenkranar eller ha med vattendunkar om det inte finns kranvatten lättillgängligt.
- Använd återvinningsbara miljö-pappmuggar eller karaff med glas istället för plastmuggar.
- Uppmana alla att ta med egen återanvändningsbar flaska.
- Identifiera vad som kan skapa avfall i evenemanget. Trycksaker, engångsförpackningar (plastbestick, plastmuggar m.m), konfetti, annat? Kan dessa tas bort helt eller göras på annat sätt; ersättas med miljövänligt/återvinningsbart alternativ eller med digitala lösningar?
- Om banderoller, roll-ups m.m ska tas fram tänk på att undvika datum och årtal så att de kan återanvändas.
Bra hantering av avfall och återvinning
- Bör finnas sopkärl för all typ av återvinning (glas, plast, kartong, kompost och brännbart).
- Sopkärlen ska vara tydliga och pedagogiska. Det ska vara ”lätt att göra rätt” både för besökare och de som jobbar med evenemanget.
Minska transporter
- Uppmana deltagare att ta sig till evenemanget på ett hållbart sätt; cykla, gå, ta publika transportmedel, samåka.
- Informera om cykelvägar, busslinjer, närmaste busstopp osv. i kommunikation om evenemanget.
- Se över de egna transporterna som krävs för evenemanget, kan de planeras och effektiviseras så att de minskas till ett minimum.
Hållbar mat & dryck (försäljning till publik/allmänheten eller mat till deltagare i läger och liknande)
- Köp in lokala och/eller miljöcertifierade råvaror och produkter så långt det är möjligt och när alternativ finns.
- Öka på de vegetariska alternativen.
- Ställ krav på leverantörer av mat och dryck till evenemangen.
- Vid försäljning till allmänheten kan man t ex lyfta fram/sätta överst på menyn de vegetariska eller miljöcertifierade alternativen.
Ett inkluderande, tryggt, jämlikt, och jämställt evenemang
- Är evenemanget tillgängligt för alla; kan så många som möjligt delta på lika villkor? Är det handikappanpassat, finns det någonting för barn, finns det någonting som är kostnadsfritt?
- Kan alla känna sig trygga (säkra) på evenemanget? Vid stora evenemang; gör en riskbedömning och ha en tidig dialog med Räddningstjänsten och Polisen om det krävs.
- Behövs specifika åtgärder relaterade till Covid-19? Kommunicera ut hur ni arbetar för att minska smittspridningen.
- Om bokning av artister, föreläsare, konferencier eller liknande tänk på en så stor bredd som möjligt (sk perspektivtäthet; jämlik representation av kön, ursprung, bakgrund, ålder…)
Bra arbetsmiljö
- Tydlig arbetsfördelning i projektgruppen som arbetar med evenemanget och god framförhållning och planering av arbetet innan, under och efter så långt det är möjligt.
- Möjlighet till pauser för alla om arbetet kräver långa pass och återhämtning efter evenemanget.
- Korrekta arbetskläder för uppdraget.
- Om volontärer, timanställda osv. försäkra att de får den information och utbildning de behöver för att utföra arbetet på ett bra sätt.